ŞİRKET KURUCUMUZUN VEFATI ÜZERİNE KISA BİR SÜRELİĞİNE TÜM FAALİYETLER ASKIYA ALINMIŞTIR.
YENİDEN AKTİF OLDUĞUMUZDAN HABERDAR OLMAK İÇİN TALEP ETTİĞİNİZ ÜRÜN SAYFASI İÇERİSİNDE "STOKTA OLDUĞUNDA BANA HABER VER"
BAĞLANTISINA TIKLAYARAK E-POSTA İLE BİLDİRİM ALABİLİRSİNİZ.
ANLAYIŞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.

Deri Ürünler Nasıl Yapılır?

Deri Ürünler Nasıl Yapılır?

Kaliteli bir deri üretebilmek için hassasiyet ve özenle takip edilmesi gereken uzun ve teknik bir sürece ihtiyaç duyulmaktadır. Süreç bir hayvan postu ile başlayacak ve yolcuğun sonunda anahtarlık, aksesuar veya herhangi bir deri ürüne dönüştürülmeye hazır parça olacaktır.

Atölyemiz ve el yapımı sürecimiz hakkında daha fazla bilgiyi buradan takip edebilirsiniz.

 

Sığır Derisi

Hammadde

Koyun, inek, keçi, timsah ve yılan dahil hemen hemen her hayvanın postundan deri yapılabilir. Fakat gereksiz lüks kullanımına karşı olduğumuz ve doğaya karşı sorumluluklarımızın bilincinde olduğumuzdan dolayı biz, inek-koyun harici hiçbir hayvanın derisini ürünlerimizde kullanmamaktayız. Bununla birlikte, en yaygın kullanılan deri inek derisidir. Deri yapma sanatı, et ve süt endüstrisinin bir yan ürünüdür. Uzun yıllar sütünden faydalanılan bir inek artık verimsiz kaldığında etinden yararlanılmak üzere kurban edilir ve yok edilecek olan deri, deri yapma sanatında kullanılır. Bu sayede, derisi için hayvan öldürülmez ve kurban edilen hayvanın postu çöpe atılarak israf edilmez.

Elbette ineğin iyi ve verimli bir şekilde yetiştirilmesi, derinin kalitesini %80-90 oranında etkileyecektir. Örneğin; damgalanmış, çok sayıda böcek ısırmasına maruz kalmış, dikenli tellerin yakınında tutulan veya üzerlerinde elektrikli sığır güdükleri kullanılan ineklerin postu zarar görebilir. Burada gizleme ve kontrollü serbest tekniğinin, etrafta başıboş dolaştırma tekniğinden daha verimli olduğunu göreceksiniz. Ayrıca, tahıllar veya büyüme hormonları içeren bazı diyet gıdalar bile postun kalitesini düşürebilir. Tüm bu faktörler, derinin kalitesini etkiler.

Bir deri hazırlanırken; deri hayvandan çıkarılır ve daha sonra kalan etlerin temizlenmesi gerekir. Bu, elle veya bir et makinesi kullanılarak yapılabilir. Elle yapıyorsanız, deri kolayca kuruyabileceği için işlemin mümkün olduğunca çabuk yapılması gerekir. İşlemin sonunda beyaz, temiz bir yüzey bırakılmalıdır.

Tuzla Deri

 

Bu noktada deri tuzlanmalı veya tuzlu su içerisine yerleştirilmelidir. Bunun ince bir tuz tabakası olması gerekir, çünkü tuz deriyi çürümekten alıkoyar. Bir deri çıkarıldıktan sonra tuzlanmazsa, salamura edilmezse veya dondurulmazsa, ayrışma süreci başlayabilir ve deri işe yaramaz hale gelebilir-israf edilebilir. Deriler, kenarları birbirine değecek şekilde katlanma eğilimde olduğundan ve herhangi bir kiri veya diğer malzemeleri çıkarmak için suya batırılması gerektiğinde, işlemeye hazır olana kadar tuzlu kalması gerekmektedir.

Bir derinin üzerinde kıl varsa bunun çıkarılması gerekir, bu da kalsiyum oksit içeren kimyasal bir çözelti kullanılarak gerçekleştirilir. Buna kireç banyosu denilebilir ve bu yöntem bir ila iki gün sürebilir. Bu işlem aynı zamanda deriyi de yumuşatacaktır. Kimyasal kullanmak istemiyorsanız, kılları el ile etten ayırabilirsiniz.

Tüm bu işlemlerden sonra, deri nemle dolacak. Böylece yaklaşık 4mm kalınlığa kadar şişecek, iki tabaka halinde de kullanılabilecek. Bu, derinin ayrı bölümlerinin farklı deri ürünlerinde kullanılabilmesi için yapılır. Derinin en üst bölmesi, en kaliteli ürünler için ayrılır. Bunun nedeni, üst katmanın çok daha sıkı bir lif yapısına sahip olarak onu daha dayanıklı hale getirmesidir. Doğru bir şekilde işlendiğinde bu katman çarpıcı ve esnek bir deri oluşturur.

Derinin alt tabakası, daha düşük kaliteli ve daha ucuz ürünler için kullanılır. Bunlar genellikle yarma deri olarak ayakkabı ve çantalar için kullanılır.


Deri Bronzlaştırması

Bronzlaşma

Deri yapım sürecinin ikinci aşaması tabaklama olarak adlandırılır ve malzemeyi koruyup ayrıştırmayı durdurarak derileri kullanıma hazır hale getirir.

Bunu yapmak için derilerin özel bir tabaklama solüsyonu ile birlikte özel tabaklama tamburuna yüklenmesi gerekir. Bu tambur, bitkisel tabaklama maddelerini veya özel bir krom tuzu karışımını içermektedir. Bitkisel tabaklama maddeleri, ağaç kabuklarında doğal olarak bulunan tonen özlerini içermektedir. Daha çok esnektir, deri bagaj veya deri mobilya ürünlerinde kullanılır. Deri çanta, cüzdan, anahtarlık veya giysi ürünlerinde ise krom tuzları ile işlenmiş deriler kullanılır. Tabaklama ayrıca hem bitkisel hem krom tuzları ile de birleştirilebilir. Bu işlem hem yumuşak hem de esnek ve daha dolgun gövdeli bir deri ile sonuçlanacaktır. Bu sürecin sonunda deriye özel yağlar eklenir, bu da derinin hem daha güçlü hem de daha yumuşak olmasını sağlayan sıvılaştırma işlemi olarak adlandırılır.

Sonra fazla nemin derilerden çıkarılması gerekir. Genellikle bu, yüksek basınç ile silindirden geçirilerek yapılır. Bu kurutma işleminden sonra postlar incelir ve kusurlar yüksek oranda kaliteli bir şekilde giderilir. Derinin görünümü, o derinin gelecekte ne için kullanılacağını belirleyecektir. Örneğin krom tuzları ile işlem görmüş postlar soluk mavi görünecektir.
Deriler daha sonra eşit genişlikte tıraşlanır. Çıkan talaşlar yapıştırılarak geri dönüştürülmüş deri elde edilir. Geri dönüştürülmüş deriler ile yer karosu sırtları ve kemer gibi ürünler üretilir.

Yeniden Tabaklama

İkinci tabaklama işlemi, derinin amacına uygun-tamamen hazır olması için uygulanabilir. Fazla nem tekrar basınçlı silindirlerden geçirilerek arındırılır.

Tabaklama işlemi tamamlandıktan sonra derilerin kurutulması gerekir. Bu, havayla kurutma veya vakumla kurutma gibi çeşitli işlemlerle gerçekleştirilebilir. Deriyi havayla kurutma, deri tamamen kuruyana kadar bir konveyör gibi ekipmanlar ile döndürülerek yapılır. Vakumla kurutma ise derinin etrafındaki tüm havanın alınmasıyla elde edilen hızlı bir kurutma yöntemidir. Bu yöntem postun biraz büzülmesine neden olur ancak daha pürüzsüz ve sıkı bir doku oluşturur.

Yeniden tabaklama aşaması sırasında bir ağartma maddesi kullanılabilir. Bu, deri boyama aşamasına başlamak için mükemmel bir temel sağlar.

Deri Boyama
Boyama

Deri boyama işlemi, bitmiş bir derinin tasarımına renk katan harika bir şeydir. Bu, deri ile ilişkilendirilmiş kahverengi ve siyahlardan, parlak cesur renklere kadar her şey olabilir. Her boya, son derece hassas bir bilgisayar programı kullanılarak titizlikle formüle edilir. Bu olmadan her seferinde tutarlı bir renk elde etmek imkansız olurdu.

Gerçek boyama işleminde, deri ile seçilen boya büyük bir tambura eklenir ve uzun bir süre bekletilir. Yaklaşık 8 saat sonra derinin tamamen doymasını sağlamak için kesim yapılmalıdır. Aksi takdirde deri üzerinde boya çok düzensiz görünecektir. Daha sonra, kalan boya ve kimyasalları gidermek için derinin iyice durulanması gerekir. Durulandıktan sonra deri tamamen kurutulur.

Bitiricilik

Boyama işlemi tamamlandığında deri yapımındaki son aşama apredir. Bu, deride çok istenen esnek ve parlak yüzeye sahip olmasını sağlamak için derinin çalışacağı aşamadır. Sadece yüzeyi korumakla kalmayıp aynı zamanda temizlenmesi daha kolay olan bir ciladır.

Deriyi yumuşatmak ve germek için çok sayıda doğal yağın ekleneceği staker adı verilen bir makine kullanılır. Bu esneme hareketi derinin gözenek yapısını da sıkılaştırır. Bu sayede tüketicilerin arzu ettiği daha yüksek kaliteli bir yüzey oluşturulur.

Son dokunuş, deri üzerinde bir bitirme spreyi uygulamaktır. Bitirme spreyinin ne olduğu ise derinin istenen cilasına bağlıdır. Örneğin, akrilik bir kaplama ve patent deri kaplama gibi yüzey elde etmek için ilave edilebilir ve bu aşamada deri desenleri kabartılabilir. Büyük ölçekli bir üretimde, deri sertleştirilmek üzere bir fırına konmadan önce asılacak ve püskürtme hattından geçirilecektir. Bittiğinde, deri kırışmasını önlemek için istiflenebilir ve daha sonra deri ürünleri yapımında kullanılmaya hazır olarak gönderilebilir. Tam tahıl deriler, gerekli olmadığı için bu aşamayı atlayacaktır. Bunun yerine bu deri, istenen parlaklık elde edilene kadar değişen derecelerde basınç ve ısı kullanan bir ütüleme işleminden geçecektir.

Sonrasında kalite kontrolü için derinin doğru renge sahip olduğu, üzerinde herhangi bir yırtık veya anormallikler olup olmadığı gözden geçirilir. Uygun görülen deriler rulo haline getirilerek kaliteli anahtarlık, masa matı, kartlık, bileklik ve diğer deri aksesuar ürünlerine dönüştürülmek üzere sevk edilir.

KAVIAQ tarafından yazıldı.

Yorum yaz

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce moderatörlerimiz tarafından onaylanmalıdır.

Aradığınız bir şey mi var?